+47 45 68 74 75
ul. Kamienna 21, 31-403 Kraków Man. - Fre. 8:00-21:00, Lør. 9:00 - 15:00* https://dentestetica.no

Periodontitt, Periodontatt

18 July 2016
Periodontitt

Periodontitt, Periodontatt

Tannlege i Krakow slik det skal være

Tannlege i Krakow slik det skal være

Viste du at du flere bakterier i munnhulen en det er mennesker på planeten?

Det høres kanskje litt ille ut, men det er ikke så dumt. I munnhulen som på planeten jorden så er det noen som er gode og noen som er gode. Hygiene og hyppige tannlegebesøk er selvfølgelig veldig viktig for å holde de dårlige bakteriene i sjakk, men i denne artikkelen skal vi ta opp om noen bakterier som først og fremst gjemmer seg, og som det ikke er helt enkelt å få kontroll på.

Periodontitt – Bakterier i lommer

Definisjonen på sykdommen periodontitt er når de såkalte lommene mellom tennene blir dypere en 3mm. Alle mennesker har slike lommer mellom tennene, og for en frisk person vil de være mellom 0-3mm. Det er først når de blir så dype at det ikke kommer oksygen ned i bunnen av lommen at det oppstår problemer og det kan stilles diagnosen Periodontitt.

Så hva betyr det?

Jo de bakteriene som da blir liggende i disse lommene er bakterier som ikke trenger oksygen. De lever nede i mørket, og klarer seg egentlig veldig bra. De er selvfølgelig i daglig krigføring mot de «gode bakteriene» men siden de ikke trives veldig godt når de ikke har tilgang til oksygen, så vil de ha ett område hvor de «dårlige bakteriene» får råde alene.

Artikkelen skal ikke gå videre inn på hva tannlegen kan gjøre for å bedre på dette, eller hva slags type behandling som er å anbefale, men i stedet så blir fokuset rettet på hva du som pasient kan gjøre, og hva du absolutt ikke bør gjøre.

Tannlege i krakow, tannbehandling i krakow, tannlege i polen, tannbehandling i polen, periodontitt og refusjon, HELFO refusjon på tannbehandling

Hygiene

Å holde god hygiene, pusse tennene og av og til skylle med skyllemiddel er veldig viktig. På den måten holdes de dårlige bakteriene ellers i munnhulen i sjakk, og de gode bakteriene har bedre leve vilkår. Hyppig bruk av tanntråd, og selvfølgelig gå til tannlegen å få fjernet plakk og tannstein er også viktig. Men nå til det som er poenget med denne artikkelen.

Hva skal du ikke gjøre?

Røyk – Periodontittens verste fiende.

Hva skjer når du tar en røyk? Som tannlege så er vi ikke så opptatt av hva selve røyken inneholder og hva slags stoffer man får i seg. Alle vet i dag at verken nikotin eller de andre slagstoffene i røyken er spesielt sunt, og man får minst 100 gode grunner til å slutte å røyke om man leser diverse brosjyrer fra både kreftforeningen og diverse foreninger for lungesyke, kols syke etc. etc.

Hva velger du? Venstre eller høyre

Men hva skjer med periodontitten?

Når man tar en røyk så får man en overoppheting i munnhulen og man får ett sterkt redusert nivå på bakteriekulturen inne i munnhulen. Både gode og dårlige bakterier dør som fluer og man opplever gjerne at man får «tørre overflater» inne i munnhulen.

Da gjetter du kanskje hva neste blir? Hva med de bakteriene som lever nede i disse periodontitt lommene? Jo de overlever og får fortsette i beste velgående. De blir verken flere eller færre av røyken, men når de blir vesentlig færre bakterier i munnhulen så blir arbeidsvilkårene for disse bedre. Sakt det litt enkelt så tipper maktbalansen mellom de forskjellige bakteriene i favør av de litt mindre vennlige bakteriene som holder til i kjellerstuen. Og når maktbalansen tipper i deres favør, så blir det gjerne litt flere av dem og de får jobbe videre med den u-gangen de gjør.

Sigaretter er ut

Så uten å gå i detalj hva disse bakterien gjør, (det kommer senere) så er konklusjonen: Røyk er veldig skadelig for pasienter med slike problemer. For oss som gjerne blir bedt om å sette inn implantater på slike pasienter så er ruten for «ja» eller «nei» til spørsmålet om man røyker det første vi ser etter.

Så hvis du ikke har fått nok gode grunner til å slutte å røyke tidligere, så er kanskje en visjon med løse og etter hvert ingen tenner den hundrede og første grunnen og den grunnen som gjør at du klarer å endre uvaner?

Vel du hørte det ikke fra oss. Men har du periodontitt, så for guds skyld start med snus eller e-sigaretter i stedet!

www.dentestetica.no
www.denpro.no

www.dentestetica.pl

 

Dentestetica - Norsk tannklinikk med både norsk og polsk personale. Polske priser, Norsk trygghet og kvalitet i verdensklasse.

Dentestetica – Norsk tannklinikk med både norsk og polsk personale. Polske priser, Norsk trygghet og kvalitet i verdensklasse.

loader icon

Legg til en kommentar

Obligatorisk felt
Obligatorisk felt

Number of comments: 0

Siste innlegg

Bilder fra Dentestetica

Miss Polen - Del 2! Penere tenner i Krakow

Miss Polen hos Dentestetica

The One thing challenge, Dr Ivan Malagon

Tannlege i Krakow på lørdager

Tannlege i Krakow på lørdager

Arkiv