+47 45 68 74 75
ul. Kamienna 21, 31-403 Kraków Man. - Fre. 8:00-21:00, Lør. 9:00 - 15:00* https://dentestetica.no

Lyst til å slutte å røyke?

25 January 2017
Generell tannhelse Periodontitt Protetikk

Lyst til å slutte å røyke?

Tannlege i Krakow slik det skal være. Nå kan du kanskje også få hjelp til å stumpe røyken?

Nå har vi nettopp startet ett nytt år, og de aller fleste av oss går inn i januar med høye forventninger til det nye året og kanskje også til egen viljestyrke og beslutsomhet.

Ett av de mest vanlige nyttårsforsettene (bortsett fra å trene mer og spise mindre sjokolade) er å slutte å røyke. Man synes ikke noe særlig om å bruke 50-100 kroner dagen på røyk, lukt av klær, hår og ånde og kanskje også kjenner man litt på at andre fordømmer og ser litt ned på en, når man sier man skal ut å røyke litt.

Hva velger du? Venstre eller høyre

Slutt å røyke hos tannlege i Krakow
Vi i Dentestetica her i Krakow skal ikke legge oss opp i alt for mye med verken fordømmelse, kols, kalde føtter eller gul hud, men i stedet fokusere på tannhelsen og hva røyk faktisk gjør med både hvordan tennene blir seende ut, hvordan tannkjøttet blir påvirket og hva slags større tannproblemer man får av å røyke.
Først det helt enkle. Man får gule tenner av røyk og tobakk. Kanskje ikke så ille som dette bildet viser, men man får lettere plakk og tannstein som gjør at tennene blir misfarget raskere enn uten bruk av sigaretter.

 

Store fyllinger som sprekker opp når de blir varmet opp!

Amalgam og røyking?

Amalgamfyllinger. Hver gang man tar en røyk (eller en kopp kaffe for den saks skyld) så øker man temperaturen i munnhulen. Siden amalgam ikke er ett 100% stabilt materiale (som for eksempel porselen er) så vil amalgam reagere på varmen og utvide seg. Tenk da at man har fylt i store amalgamfyllinger i de bakerste jekslene (noen ganger hele tannen) og denne amalgamet står og pumper seg opp og ned kanskje 20-30 ganger om dagen (for hver røyk man tar).
Etter flere år med denne belastningen på tennene så vil det etter hvert bli sprekker mellom amalgamet og tannen og det blir åpninger som gjør at bakterier kommer til inn under fyllingen og kan fortsette å jobbe seg nedover mot tannkjernen.
Denne utvidelsen av amalgamet kan også føre til at selve tannveggen brister og at deler av tannen faller av. (Dette skjer altså fra den økte varmen i munnhulen som røyken fører til og ikke noe av stoffene som er i tobakken).

Tannkjøttbetennelse, løse tenner, periodontitt og røyking
Periodontitt er en fellesbetegnelse på sykdommer relatert til tannkjøttet. For å forenkle litt så kan man tenke seg at det er over 7 milliarder bakterier i munnhulen. Noen er der for å gjøre en god jobb, mens andre ikke er så bra. Noen av bakteriene i munnhulen gjør at surhetsgraden i munnhulen går ned og man får en «sur munn». Andre bakterier lever igjen under overflaten mellom tennene og tannkjøttet i såkalte «lommer», eller periodontittlommer. Disse bakteriene, også kalt, Porphiromonas gingivalis og Aggregatibacter actinomycetemcomitans, kan overleve uten oksygen, og trives derfor veldig godt alene i disse lommene.

Magdalena Orczykowska, en av våre tannleger som sørger for at smilet kommer på plass

Ørken i munnen
Når man så tar seg en røyk, så lager man «ørken» av munnhulen. Svært mange av de gode bakteriene dør (også svært mange av de dårlige også), men disse periodontitt bakteriene lever videre. Så for en god stund (før bakteriekulturen er gjenopprettet) så er disse bakteriene konger på i munnhulen og gjør litt som de vil. Og det de vil er å formere seg, bli flere og gjøre det som i utgangspunktet er ett lite periodontitt problem, til ett større.

Så det første en periodontitt tannlege vil spørre deg om når du kommer til Krakow er?

Ja du gjettet riktig: Hvor mange sigaretter om dagen røyker du?

For å sette det helt på spissen. Pasienter med Periodontitt, vil akselerere sykdommen veldig mye (tre til fire ganger) hvis man røyker mye. Slik at hvis du ikke ønsker å bli tannløs, så fikk du nettopp en god grund til å stumpe røyken!

Les mer om periodontitt på våre nettsider her. Hvis du har lyst på å få finere tenner så kan du se en video om hvordan vi jobber her, og har du problemer med mye amalgam (men ikke klarer å slutte å røyke) så kan du lese om hvordan vi kan hjelpe deg her.

www.dentestetica.no

Dentestetica – Et komplett tannlegesenter for norske reisende

loader icon

Legg til en kommentar

Obligatorisk felt
Obligatorisk felt

Number of comments: 0

Siste innlegg

Bilder fra Dentestetica

Miss Polen - Del 2! Penere tenner i Krakow

Miss Polen hos Dentestetica

The One thing challenge, Dr Ivan Malagon

Tannlege i Krakow på lørdager

Tannlege i Krakow på lørdager

Arkiv