+47 45 68 74 75
Man. - Fre. 8:00-21:00, Lør. 9:00 - 15:00*

Tannlegeskrekk

Nå kan du trygt gå til tannlegen.


DENTestetica - Daria BrożynaVi i Dentestetica er veldig fokusert på å kunne tilby behandling for alle som ønsker å komme til oss. Det betyr at vi ønsker å tette små hull i tennene til de som kommer så å si rett opp fra gaten, til de som kommer til oss med store problemer med sine tenner og som har store problemer med å tørre å gå til tannlegen.

Vi legger stor vekt på individuell oppfølging, og det vi kaller et skreddersydd program som er tilpasset hver enkelt og hver enkelts problem med å gå til tannlegen.

Mens det for noen er veldig problematisk med å takle at vi setter bedøvelse med nåler, så er det for andre problemer med å se tannleger i hvite frakker. Andre har igjen problemer med lyder og lukter man husker fra barndommen, mens andre igjen ikke klarer å sitte å grue seg til tannlegen.

Alt dette ønsker vi å kartlegge før vedkommende kommer til vår klinikk, slik at når vedkommende står utenfor vår klinikk så er vi forberedt på hva som venter oss og kan derfor gi vedkommende et personlig program som gjør at vi får til å gi best mulig behandling på en så komfortabel måte som mulig.

Eksempler på dette kan være pasienter som kommer med kraftige fobier for tannleger og tannlegebehandling og vi vurderer det slik at dette gjerne kommer fra dårlige opplevelser i barndommen. Kombinasjon av lyder/lukter og følelsen av å være fanget i en ubehagelig situasjon gjør gjerne vedkommende til en veldig vanskelig pasient å snakke med, det vil være vanskelig å få pasienten til å forstå hva vi sier og det kan være vanskelig å få svar på de spørsmålene vi trenger svar på. Selve behandlingen kan bli ubehagelig både for pasient og for lege og det vil være veldig vanskelig for oss å yte den servicen og det tilbudet vi ønsker å gi vedkommende.

Så hva gjør vi? Vi har flere muligheter.

Vi kan ønske å ta pasienten inn før åpningstid. Da vil det ikke være noen farlige tannleger tilstede og vedkommende vil kun møte en radiolog, kledd i sivil som tar et paoramisk røntgenbilde. For å ta ett slikt bilde så trenger ikke pasienten en gang å gape, og i hverfall ikke å vise tennene til noen.

Når vi så har fått tatt dette bilde, så vil en fra vårt personell bli med pasienten ned i en kafeteria, hvor vedkommende får snakke litt ut om hvordan det var å besøke oss førte gangen. I mellomtiden vil våre leger vurdere disse bildene og lage en initiell behandlingsplan. Pasienten vil bli fremlagt denne og forklart i detalj hva slags tilnærming vi har til pasientens problemer og hva/hvordan vi ønsker å gå frem for å komme frem til en løsning.

Dette vil bli forklart av en person i sivil, utenfor klinikken, uten noe tannlegelukt og uten noen typiske tannlegelyder rundt pasienten.

Hvis så pasienten ønsker å starte på denne behandlingen, så vil vedkommende bli fremlagt alternativer som vanlig bedøvelse, bedøvele uten sprøyer (for pasienter med angst for denslags), lystgass eller som «siste utvei» sedasjon. (mer om det under).

Hvis pasienten ønsker sedasjon så kan vi holde pasienten i en lett narkose for inntill fire timer. I disse fire timene så utfører vi de behandlingene som vi ut fra røntgenbildene vet at vi «må gjøre uansett» også vil vi gjøre siste delen av konsultasjonen som er en fysisk sjekk.

Denne behandlingen kan starte enten før klinikken åpner slik at pasienten slipper å gå inn på klinikken i «vanlig åpningstid» og vi kan også tilpasse det slik at når pasienten er ferdig at man slipper å se typiske hvite frakker asistenter.

Etter at pasienten er våken så vil vi gjøre siste delen av konsultasjon og gjør eventuelle justeringer i den initielle behandlingsplanen i forhold til det tannlegen finner ut ved den fysiske sjekken utført under narkose.

Deretter vil pasienten få en endelig behandlingsplan og også en oversikt over ytterligere timer som er nødvendig for å fortsette og hvis pasienten ønsker å fortsette behandling under narkose så er dette selvfølgelig noe vi tilbyr.

 

Hva er det vi opplever som vår største forsje? Les mer

Vi har alt av moderne utstyr, vi kan gi bedøvelse uten nåler og vi kan legge pasienten i en lett narkose. Vi kan også gi enkle medikamenter så pasienten føler seg roligere og får får en mer positiv opplevelse. Våre tannleger drar jevnlig på kurs og konferanser hvor akkurat dette temaet kommer opp og vi sender våre øvrige ansatte på både kurs og diverse treninger  – men hva er vår forsje?

Vi ser at det er spesielt to ting våre reisende gir oss gode tilbakemelding på.

Det ene er at det er profejonelle menekser som har en personlig tilnærming, men det viktigste virker å være: Man slipper å vente – man sliper å grue seg.

Vi tror på å gi pasienter som kommer til oss med fobi for å gå til tannlegen en positiv mestringsfølelse for så å bygge videre på den. Vi ser at det verste for våre reisende er det å grue seg til det første besøket. Når man så har bygget opp en masse angst for å komme ned til oss for den første timen for så  å få en positiv opplevelse, det kan være med lystgass, eller med narkoe eller rett og slett med ett fint smil fra en av våre resespsjonister, så vil vi ønsker å bygge videre på dette.

Hvis første time er på morgenen den første dagen, så ønsker vi å starte ny behandling på ettermiddagen samme dag. På den måten så kan vi gi intensiv behandling og få ting gjort på ett kortere tidsrom enn det pasienten er vant med fra sitt hjemland og man slipper å begynne grue seg igjen for å gå til tannlegen (man har rett og slett ikke tid).

Når så pasienten har fått flere positive opplevelser etterhverandre og føler at dette er noe man mestrer så ser vi at man kanskje ikke ønsker å benytte seg av narkose lengre og at manfaktisk kan sitte ute i vårt venterom og vente til man får neste time (og kanskje snakke med andre som deler samme skjebne)

Det tredje punktet som vi opplever som ett viktig redskap i kampen mot tannlegeskrekken er at ved å legge behandlingen til vår klinikk så får man intensiv behandling og man får faktisk gjort veldig mye på veldig kort tid og at man faktisk kan se resultater av det man går igjennom. Enkelte som kommer ned til oss sitter gjerne seks, syv og åtte timer i tannlegestolen de første dagene man er her nede. Det er lettere å gå igjennom noe ubehagelig og som man har gruet seg til hvis det strekker seg over ett kort tidsrom som gjerne har en bestemt sluttdag ved at flyreisen tilbake allerede er bestilt.

Vårt eget private avslappingsrom, der pasienter kan få litt tid for seg selv, både før og etter behandling.

Vårt eget private avslappingsrom, der pasienter kan få litt tid for seg selv, både før og etter behandling.

Lyse og trivelige lokaler hvor man får servert kaffe, vann og te.

Lyse og trivelige lokaler hvor man får servert kaffe, vann og te.

Tannlegeskrekk er ikke noe man spøker med. Det er gjerne en kombinasjon av faktorer som redsel fra barndommen, skam, økonomi og kanskje også en følelse av krenking av privatlivet som spiller inn. Alle disse faktorene er svært personlige og noen av dem kan ligge veldig dypt og kan være tung å få opp i dagslys. Det er derfor vår oppgave først og fremst ikke er å ha all verdens moderne utstyr og metoder, men i stede være de som lytter, forstår og som har erfaring og forståelse for hvordan man kan hjelpe og hvoran man kan gå frem for å hjelpe til med å løse disse dype knutene.

Alle opplever denne fobien forskjellig, og mens noen får problemer når de «lukter tannleger» så får andre igjen problemer når de tenker på sprøyter. Vår viktigste oppgave er å forstå dette før pasienten kommer til oss og når pasienten kommer til oss – ja da skal vi være forberedt på å gi vedkommende en best mulig opplevelse.

Så hvis du ønsker å prøve dette hos oss, så tar du kontakt i dag (dørstokkmila er den verste bøygen) og vi vil hjelpe deg med å komme i gang – få kartlagt hvilke problemer du har og kanskje også få hjulpet deg til en bedre hverdag, både med friskere og finere tenner og at man slipper å gå med en tanke i bakhodet at man «burde snart ha gått til den tannlegen»

Kontakt  oss

Les mer om våre forskjellige bedøvelsesteknikker her

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wszystkimi promocjami i aktualnościami w DENTestetica.


close